Valokuva: Kuivakakun säilytys huoneenlämmössä vai jääkaapissa

Kuivakakun säilytys: jääkaapissa, huoneenlämmössä vai pakastimessa?

Kuivakakku säilyy oikein säilytettynä hyvänä päivästä-parista jopa yli viikkoon. Oikeaoppinen kuivakakun säilytys riippuu kuitenkin kakun ainesosista ja esimerkiksi siitä, onko kakku kuorrutettu tai täytetty vai ei. Alta voit lukea, missä kuivakakku kannattaa säilyttää ja miten se säilytetään parhaalla tavalla huoneenlämmössä, jääkaapissa tai pakastettuna.

Muista aina tarkistaa kakun tuoreus ennen tarjoilua: jos kakun väri, rakenne tai haju poikkeaa normaalista, on turvallisempaa jättää se syömättä.

Sisällysluettelo

Missä kuivakakku kannattaa säilyttää?

Kuivakakun säilytyspaikka riippuu sen ainesosista. Perinteiset kuivakakut säilyvät parhaiten viileässä – ei kuitenkaan jääkaapissa – kun taas maitotuotteita muita helposti pilaantuvia ainesosia sisältävät kuivakakut tulee säilyttää jääkaapissa. Lisäksi kuivakakun voi myös pakastaa säilyvyyden pidentämiseksi.

Kuivakakun säilytys huoneenlämmössä

Kuivakakku säilyy huoneenlämmössä parhaiten, kun se kääritään ohuesti muovipussiin tai laitetaan kannelliseen rasiaan. Tämä estää kosteuden haihtumisen ja suojaa kakkua ilmankosteudelta ja hajuilta. Kuorrutetut kuivakakut säilyttävät mehevyytensä kuorruttamattomia paremmin. Maitotuotteita sisältävä kuorrutus saattaa kuitenkin pilaantua, joten kuorrutettujen kuivakakkujen paikka on usein jääkaapissa.

Kuinka kauan kuivakakku säilyy huoneenlämmössä?

Kuivakakku säilyy huoneenlämmössä muutamasta päivästä jopa yli viikkoon. Säilyvyys kuitenkin riippuu kuivakakun raaka-aineista. Mitä enemmän taikinassa on rasvaa tai maitotuotteita, sitä lyhyempi on kakun säilyvyysaika. Kuivakakut, joissa on juustoa tai lihaa, kannattaa syödä jo saman päivän aikana, ja säilyttää jääkaapissa. Niitä ei kannata pitää montaa tuntia huoneenlämmössä pilaantumisriskin vuoksi.

Kuivakakun säilytys jääkaapissa

Jääkaappi on paras säilytyspaikka, jos kuivakakku sisältää maitotuotteita tai nopeasti pilaantuvia ainesosia. Hajut ja maut tarttuvat leivonnaisiin helposti. Täytetyt ja kuorrutetut kakut tuleekin säilyttää jääkaapissa tiiviissä astiassa, jotta ne säilyvät tuoreina.

Kauanko kuivakakku säilyy jääkaapissa?

Kuivakakku säilyy jääkaapissa päivästä-parista jopa viikkoon tai tätä pidempäänkin. Kesto riippuu merkittävästi kakun ainesosista:

Jos kuivakakku ei sisällä helposti pilaantuvia raaka-aineita, se voi säilyä viileässä pitkäänkin. Esimerkiksi taatelikakku voi säilyä jääkaapissa päiviä tai jopa viikkoja ja samalla vain mehevöityä. Juustoa tai lihaa sisältävät kuivakakut pitää kuitenkin nauttia nopeasti, sillä ne säilyvät jääkaapissa vain 1–2 päivää.

Arvioinnissa kannattaa käyttää omia aisteja: jos kakun väri, rakenne tai haju epäilyttää, on turvallisempaa jättää kakku syömättä.

Kuivakakun säilytys pakastamalla

Perinteiset kuivakakut säilyvät hyvin pakastimessa, mutta taas maitotuotteilla kuorrutettuja tai täytettyjä sisältäviä kakkuja ei välttämättä kannata pakastaa. Kuorrutteet ja täytteet saattavat nimittäin kärsiä. Esimerkiksi piimäkakun voi kuitenkin hyvin pakastaa. Kuivakakun voi myös pakastaa ennen koristelua ja kuorruttaa tai täyttää kakun vasta sulattamisen jälkeen. Näin kuorrute ja täyte on priimakunnossa tarjoilua varten.

Kuinka kauan kuivakakku säilyy pakastimessa?

Kuivakakku säilyy pakastimessa 2–3 kuukautta, kun se pakataan tiiviisti muovikelmuun ja laitetaan pakastuspussiin tai ilmatiiviiseen rasiaan. Kuivakakku kannattaa sulattaa tarjoilua edeltävänä päivänä jääkaapissa, jotta sen rakenne pysyy hyvänä. Jäätynyt kuivakakku viilentää samalla jääkaappia ja säästää energiaa.

Lähteet ja lisätietoja


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *